Fornæs  Vingård

   FORSIDEN              
LAV DIN EGEN VIN       LAV DIN EGEN VIN       LAV DIN EGEN VIN       LAV DIN EGEN VIN       LAV DIN EGEN VIN 

 

 

Lav din egen rødvin:

 

Vinifikation:

Kilde: Foreningen af Danske Vinavlere af Lars Holt.

Det at lave vin af druer er en naturlig proces, der blot skal styres lidt.

Selv om druerne kommer direkte fra vingården, uden at blive desinficeret, er det alligevel vigtigt, at alle beholdere, rør m.m. er rene.
Lidt fastsiddende belægning betyder evt. ikke noget. Værre er det, hvis der er rester af rengøringsmidler, specielt klor. Det kan ødelægge vinen. Brug ikke midler, der indeholder klor.Slå bakterier, svampe etc. ihjel med varmt vand! Evt. tilsat svovl (sulfitpulver).
Noget andet, der kan ødelægge vinen er din interesse, nysgerrighed og utålmodighed. Proppen på vinbeholderne må ikke lettes, medmindre der skal foretages en nødvendig proces.

Vær tålmodig. Lær først at lave fejlfri vin. Præmievin kan kun laves, hvis det grundlæggende er i orden.

Start en forkultur. Afstilk ½-2 l druer, mas dem med en knyttet hånd, en kartoffelmoser eller andet, så de danner saft nok til at dække skallerne. Hæld dem på en passende flaske med stor åbning eller spand. Stil ved 20-30 grader. Tilsæt lidt gær og dæk åbningen til.

Hvis du er i tidsnød, kan du tilsætte gæren direkte til mosten, men det kræver mere gær.

Afstilk og knus druerne.

Tilsæt forkulturen til frugtmassen, og lad den stå varmt 20-25 grader indtil gæringen er i gang i hele massen. Stil derefter beholderne ved den temperatur, du ønsker gæringen skal foregå ved.

Rør i vinmassen 2-3 gange daglig, så skallerne bliver godt fordelt i mosten. Der skal være god luftkontakt i de første 2-3 dage. Derefter skal der være et minimum af luftkontakt. Efter en passende skalkontakt, hvorunder resterende sukker er tilsat, fortsættes med presning.

Tilsæt evt. manglende sukker med en fjerdedel af gangen jævnt over gæringsperioden, så gæringen hele tiden er aktiv, og stormgæringen ikke løber over.

Druemassen presses, og vinen stilles køligt, 5-10 grader. Sørg for, at beholdere er helt fyldte.

Ønskes "eftergæring" med malolaktisk kultur (omdanner den skarpe æblesyre til blidere mælkesyre) Hæves temperaturen til godt 20 grader, og kulturen tilsættes.

Omstikning foretages efter 2-3 måneder. Efterfølgende kan der gå 5 til 8 måneder mellem omstikningerne.

Der kan benyttes plastbeholdere i den første fase, men ved længerevarende opbevaring, skal der benyttes glas eller rustfrit stål.

Inden flaskning hæves temperaturen til 20 grader, for at sikre, at gæringen er stoppet, og vinen forbliver klar. De fleste vinavlere tilsætter svovl til vinen for at sikre holdbarheden. Svovl er sundhedsskadelig, og giver ringere smag, så der skal ikke tilsættes mere svovl, end "nødvendigt".
Skyl flasker og propper grundigt, og afslut med svovlvand.
Sørg for, at flaskerne bliver helt fyldte.

Flaskerne lagres mørkt og køligt i liggende stilling. Lagres minimum 3 måneder.

Ønsker du en mere dybtgående beskrivelse af processen, så køb bogen:

                                    

                               Vinavl i Danmark  

Af  Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen.

Bogen kan købes på Dansk VinCenter - se adressen under links.

 

 

Skalkontakt:

Rødvin skal gære sammen med drueskaller og -kerner. Herved trækkes smags- og farvestoffer, som ikke frigives ved presningen, ud. Skalkontaktens længde er en smagssag (normalt ca. 2-14 dage til rødvin). Hvis druerne ikke er ordentlig modne trækkes der mange bitterstoffer ud, så da skal skalkontakten være kort.

Skalkontakten foretages i en spand med låg og gærrør. De første 2-3 dage rører man luft ned i frugtmassen. Senere undgår man ilten mest mulig. Ved at tilsætte den manglende sukker jævnt under skalkontakten, bliver der hele tiden dannet kuldioxid, der beskytter mod ilt.

Presning:

Presning foregår i en vinpresse.
Blå druer presses først efter en passende skalkontakt. Presseudbytte er 70-80%.

Sukker:

De druesorter, vi dyrker i Danmark, danner ofte for lidt sukker til at give tilstrækkelig alkohol i vinen. Derfor tilsættes sukker.

Sukker opløses i lidt af vinen, inden den tilsættes. Der må ikke på noget tidspunkt tilsættes vand til vinen.

Syre:

Druernes syreindhold vil gå igen i vinen. Man kan vælge at lave en vin, hvor den aktuelle syremængde er passende. Man kan reducere syremængden ad kemisk vej. Derved fjernes dog også noget at vinens smag!
Man kan også omdanne noget af æblesyren, der har den skarpeste smag, til mælkesyre ved en "eftergæring" med malolaktisk kultur.
Syren er med til gøre en vin holdbar. Ved lagring vil syren langsomt blive omdannet. For lidt syre giver en kedelig vin.

Druernes syreindholdbør måles ved høst. Brug evt. et PH-meter til at bestemme farveskiftet ved målingen (PH=8,3), for det er ellers utroligt svært i en blå most.

Svovl:

Svovl er et giftstof, der normalt tilsættes vinen for at hindre skadelig iltning og dræbe det resterende liv. Dvs. at gæringen stopper, og at holdbarheden øges. Der er grænseværdier for tilladt mængde svovl i vin - pt. 160 mg/l for rødvin. For megen svovl ødelægger vinens duft, smag og farve.

Selv uden tilsætning af svovl, vil der være svovl tilstede i vinen, så lad være med at tilsætte unødig svovl.

Hvis du skal "eftergære" med malolaktisk kultur, må der ikke være ret megen svovl i vinen.

Svovl kan gives lidt i starten (½-1 g/25 l) for at hindre iltning. Og efter den malolaktiske gæring, når vinen er klar, for at stabilisere vinen, så den ikke fortsætter gæringen i flasken. Producenten af svovlpulver anbefaler tilsætning af i alt 3-4 g til 25 liter (120-160 mg/l), fordelt over hele vinificeringen.

Copyright - Fornæs Vingård, Damsagervej 12, Hammelev, 8500 Grenaa