Fornæs  Vingård

   FORSIDEN             - Galleri -
- Nyheder -         - Druesorter -         - Produkter -         - Årstiderne -         - Om os -         - Kontakt -

 

 

Årstiderne:

 

Her vil vi løbende beskrive de aktiviteter, der foregår i vingården med hensyn til beskæring, opbinding, udtynding i druerne og andre aktiviteter af betydning for driften.

Forår:

Marts måned er den måned, hvor der med fordel kan foretages beskæring i vinmarken. Undlad at skære helt tilbage, da der endnu er mulighed for forholdsvis hård nattefrost.

Samtidig er det en god tid at gå vinmarken igennem. Planterne skal besigtiges for eventuelle frostskader, der kan bortklippes så snart nattefrosten forsvinder. Det er også nu opbindingerne skal kikkes efter, da vinterens hærgen kan løsne dela af vinplanterne, så det er nødvendig at fæstne dem igen.

April månede er måneden, hvor fårårsarbejdet begynder at tage fart. Det varmere vejr er en god inspirator for ukrudt i vinrækkerne. Rækkerne skal holdes rene de første år, så der ikke er konkurrence fra ukrudtet.

Hvis du vælger at gøde vinplanterne, så brug gerne økologisk hønsegødning i pilleform. Det kan placeres direkte ved hver enkelt plante. Derved undgår du at gøde spirende ukrudt mellem planterne.

Maj måned springer vinplanterne ud. Udspringningstidspunktet afhænger af temperaturen. Udspringet sker når jordtemperaturen er ca. 13 graders C og lufttemperaturen gennemsnitlig 7,5-10 graders C. Sorternes udspring er lidt forskellig og varierer typisk 7-10 dage.

Sommer:

I juni måned er væksten for alvor igang. Planterne starter langsom, men snart efter er der blomsterklaser på planterne. Blomstringstidspunktet varierer efter de enkelte sorter. De første blomstre i midten af juni og de senere sorter i midten af juli - alt afhængig af vejret. Normalt bliver ca. 30 % af blomsterne til druer. Husk - det er bedre at satse på kvalitet frem for kvantitet. Derfor er det en god idé en del af drueklaserne, ligesom alle ikke bærende skud skal fjernes. Bærer en vinstok for meget, betyder det, at druerne modner senere og derved får lavere sukkerindhold og højere syremængde.

I juli måned er de fleste skud ved at nå den ønskede længde og skal kappes i toppen. De sideskud, som vokser i druezonen, skaber skygge og bør fjernes.

I starten af august måned svulmer druerne op. Det er tegn på, at sukkeroptagelsen er begyndt. Samtidig aftager væksten. Nye sideskud i druezonen skal fjernes, så de ikke skygger for modningen.

 

Efterår:

I løbet af september måned blev der foretaget en kraftig beskæring af vinstokkene, så overflødige skud, grene og løv blev fjernet. Det gøres for at give mere kraft og ekstra sollys til druerne, så modningen kan optimeres.

Når modningen er så fremskreden i oktober måned, at fuglene begynder at interessere sig for druerne, så er det tiden, hvor der skal opsættes net omkring druerne.

I midten eller slutningen af oktober - lidt afhængig af vejret og landsdelen - så skal druerne plukkes. 

Årets sidste arbejdsindsats i selve marken er klargøring og rensning af rækkerne, så marken er klar til forårets beskæring. 

Vinter:

Vinteren er den periode, hvor der er mindst arbejde i vinmarken. Planterne er i deres hvileperiode. Tiden bruges mest til grovbeskæring inden den egentlige vinterbeskæring. Det er nu formeringsmateriale skal klippes og lægges til opbevaring i let fugtig sand et skyggefuldt sted.

I vinterperioden er arbejdet hovedsagelig henlagt til vineriet, hvor vinen skal overvåges, passes og reguleres, så der opnås en vin med netop det særkende, som der ønskes på den enkelte vingård.

Vi er nu i midten af februar og fåråret nærmer sig, hvor marts måned er en god tid for beskæring.

 

 

 

 

 

Copyright - Fornæs Vingård, Damsagervej 12, Hammelev, 8500 Grenaa